Home » Omroepen » Omroep Brabant » Basisscholen gaan weer open: ‘Het was ontzettend moeilijk om ze zo lang te moeten missen’


Basisscholen gaan weer open: ‘Het was ontzettend moeilijk om ze zo lang te moeten missen’

10 mei 2020 Omroep Brabant

Veel ouders keken er reikhalzend naar uit. De kinderen zelf grotendeels allerminst. Basisscholen mogen maandag onder strenge voorwaarden eindelijk weer open. Ook bij basisschool de Achtbaan in Eindhoven werden zondag de laatste voorbereidingen getroffen om ‘coronaproof’ open te gaan.

Vol enthousiasme loopt juf Lindsay van de Kruis door de klas. Ze kan niet wachten om die kleine stuiterballetjes weer achter hun gedesinfecteerde tafeltjes te zien.

“Het is belangrijk voor de kinderen dat ze weer samen kunnen gaan werken na die lange tijd dat ze thuis alleen moesten werken. Het was ontzettend moeilijk om ze zo lang te moeten missen. Ik wil ze eigenlijk knuffelen, maar dat mag niet, dus het wordt een afstandsknuffel.”

Bekijk in de video hoe basisschool de Achtbaan ‘coronaproof’ is geworden:

De overheid heeft regels opgesteld waaraan basisscholen zich moeten houden. Een kleine greep uit de regels:

  • Basisscholen halveren het aantal aanwezige leerlingen. Kinderen zijn de helft van hun normale lestijd aanwezig.
  • De minister wil liever dat kinderen hele dagen naar school gaan, in plaats van halve.
  • Leraren moeten 1,5 meter afstand houden van elkaar en van ouders, leerlingen onderling niet.
  • De dagen dat de leerlingen niet op school verblijven, wordt onderwijs op afstand verzorgt.
  • Ouders wordt opgeroepen kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school te brengen.

Minder besmettelijk
Volgens het RIVM spelen kinderen een kleinere rol spelen in de verspreiding van het virus dan volwassenen. Het lijkt erop dat de overdracht van het virus van kinderen onderling of van kinderen naar volwassenen minder vaak voorkomt. Naar school gaan en buitenspelen kan dus gewoon.

Daarom moeten ouders onderling en leraren zoveel mogelijk afstand houden. Bij kinderen onderling hoeft dit dus niet. Wel is het verstandig om contact zoveel mogelijk te beperken.

In deze video zie je hoe groot de risico’s zijn voor kinderen om besmet te raken, nu ze weer naar school gaan:

Risico
Niet bij allle scholen staan ze meteen te springen om weer open te gaan. Sommige scholen in de regio waar corona het hardst toesloeg, blijven terughoudend. Ze bedenken zelf aanvullende voorwaarden, bleek uit een rondgang van Omroep Brabant. Zo hoeven leraren uit risicogroepen niet van elke school voor de klas.

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina of in ons liveblog.

Lees meer..