Home » Omroepen » Omroep Brabant » Brabantse filmmaker San Fu Maltha wil Nederlands-Indische omroep starten


Brabantse filmmaker San Fu Maltha wil Nederlands-Indische omroep starten

21 september 2020 Omroep Brabant

Omroep Bersama, dat ‘samen’ betekent, moet een omroep worden waar wekelijks Nederlands-Indische programma’s te zien zijn. Volgens Brabantse filmmaker San Fu Maltha uit Oudenbosch is de behoefte aan zo’n omroep groot. De Nederlandse media zou er volgens hem te weinig over schrijven.

“Er wonen in Nederland meer dan twee miljoen Nederlanders die uit het voormalige Nederlands-Indië komen. Dat is meer dan tien procent van de Nederlandse bevolking, maar je ziet of hoort er heel weinig van in de media. We moeten er voor waken dat we ons erfgoed kunnen bewaren”, vertelt Maltha. Hij staat bij zijn stand in de Brabanthallen. Daar is zondagmiddag de Pasar Malam te bezoeken, een culturele viering waarbij Indonesië centraal staat. Voor Maltha een goede plek om leden te werven, Omroep Bersama kan namelijk pas gerealiseerd worden bij minstens vijftigduizend leden.

‘Nu of nooit
Maltha: “Het is nu of nooit want de eerste generatie Indische Nederlanders wordt steeds ouder.” Ook buiten de gemeenschap zou het volgens Maltha iets zijn wat van belang is. “Ook in de rest van Nederland komt er hopelijk een bewustzijn dat dit onderdeel uitmaakt van onze Nederlandse geschiedenis.”

Bekijk in de video wat de bezoekers van de Pasar Malam vinden van een Nederlands-Indische omroep:

Lees meer..