Home » Omroepen » Omroep Brabant » Cor is boos en verdrietig: ‘De gemeente Oss had mijn broer moeten helpen’


Cor is boos en verdrietig: ‘De gemeente Oss had mijn broer moeten helpen’

28 juli 2020 Omroep Brabant

Familie en vrienden van de omgekomen Arie den Dekker zijn maandagavond rond half zes samengekomen bij het gemeentehuis in Oss. Ze zijn kwaad over de dood van Arie en wilden een gesprek met de burgemeester. “De gemeente komt hier niet goedkoop vanaf. Ze hebben Arie aan het lijntje gehouden”, zegt Cor den Dekker na de dood van zijn broer, die zichzelf maandagochtend in brand stak voor het gemeentehuis.

Bij aankomst van de groep bleek het gemeentehuis al dicht. “Ik kom dinsdag terug en ga dan boven naar de burgemeester, als zij niet naar beneden komt. Dan kunnen er twintig of vijftig politieagenten komen, dat interesseert me niets. Ik heb me altijd ingehouden. Maar wat er nu gebeurd is met mijn broer, dat is niet goed te keuren.”

Arie den Dekker overleed maandag nadat hij ernstig gewond raakte bij het gemeentehuis van Oss. Hij stak zichzelf in brand en deed dat volgens zijn advocaat uit wanhoop.

Broer Cor geeft burgemeester Wobine Buijs de schuld van de dood van zijn broer. “Arie is helemaal doorgedraaid. Ze hebben hem zo lang aan het lijntje gehouden. Ze hadden hem een huisje moeten geven, waar hij met wat honden kon wonen.”

Dakloos
Den Dekker was dakloos, nadat hij eerder in een getuigenbeschermingsprogramma kwam. Hij belde in juni 2018 de politie, nadat hij schoten had gehoord. Het bleek om de moord op Peter Netten te gaan.

Criminelen probeerden daarna Arie den Dekker te vermoorden. Hij ging van verblijfplaats naar verblijfplaats, totdat hij een keer ergens vertelde in een beschermingsprogramma te zitten. Dat mag niet, dus verviel de hulp van het Openbaar Ministerie.

Van de gemeente Oss mocht hij echter ook niet in zijn oude gemeente gaan wonen omdat de kans op een aanslag te groot was. Den Dekker klopte verschillende keren aan voor hulp. Zo overgoot hij zichzelf een keer met koeienstront, omdat hij ‘als stront werd behandeld’.

Hulp gevraagd
Volgens zijn broer Cor heeft de gemeente beloftes over een woning aan Arie gedaan die ze niet is nagekomen. “Ik heb de gemeente al vaker verteld dat ze mijn broer moesten helpen. Ze hebben een zorgplicht. Mijn broer was een jongen die fouten in zijn leven heeft gemaakt, maar dat is het verleden. De gemeente heeft zelfs eens de politie bij me langs gestuurd omdat ze wilden controleren of Arie niet bij mij binnen was.”

Reactie burgemeester
Wobine Buijs bracht eerder op de dag een videoverklaring uit, waarin ze zegt dat de situatie verschrikkelijk is. “We zijn jarenlang met het Openbaar Ministerie en de politie bezig geweest om deze man te helpen. Dat heeft ontzettend veel tijd, inspanningen en geld gekost. En ergens heb je altijd het idee dat het moment kan komen dat het niet gelukt is. Dat is dus vandaag gebeurd. We wensen de familie veel sterkte.”

LEES OOK:

Advocaat haalt uit na overlijden Arie den Dekker: ‘Niemand bij de gemeente Oss deed iets’

Arie kon de regels van getuigenbescherming niet nakomen: ‘Zo iemand moet je anders beschermen’

Burgemeester Oss na overlijden Arie den Dekker: ‘Vreselijk wat er vandaag is gebeurd’

Arie mag woonplaats Oss drie maanden niet in, ‘kans op een aanslag op hem is te groot’

Arie den Dekker toch overleden aan verwondingen na brandstichting bij gemeentehuis

Leven van strontgooier Arie overhoop na getuigenverklaring: ‘Al afscheid genomen van mijn kinderen’

‘Strontgooier’ Oss mag van rechter jaar niet meer in stadhuis komen: ‘Ik ben juist het slachtoffer’

Arie mag niet meer in gemeentehuis Oss komen nadat hij stront over zichzelf heen gooide

Man giet koeienstront over zichzelf heen en loopt gemeentehuis in Oss binnen: ‘Ik ben wanhopig’

Arie gooit koeienpoep over zijn hoofd voor gemeentehuis: ‘Ik ben het strontzat’

Lees meer..