Home » Omroepen » Omroep Brabant » Lydia en haar kinderen vierden Moederdag bij de Belgische grens: ‘Dit pakt niemand ons meer af’


Lydia en haar kinderen vierden Moederdag bij de Belgische grens: ‘Dit pakt niemand ons meer af’

11 mei 2020 Omroep Brabant

Lydia Jansen (87) woont aan de Belgische kant van grens. Haar dochter Ester van Leest-Jansen woont in Valkenswaard. De coronamaatregelen weerhielden Ester en haar familie er niet van om er voor hun moeder een speciale Moederdag van te maken. Ze spraken zondag af bij de grens om samen een taartje te kunnen eten: “We hebben er het beste van gemaakt. Dit pakt niemand ons meer af.”

Lydia en haar man Ed wonen net over de Belgische grens, in Hamont-Achel. Normaal gesproken zijn ze vaak in Valkenswaard te vinden voor boodschappen en een bezoek aan hun kinderen. Sinds de coronacrisis is doorgang geblokkeerd en komen zij hun huis bijna niet meer uit.

Met Moederdag wilden Ester en haar broer en zus hun moeder toch even kunnen zien. Dat losten ze creatief op. “We spraken af op de grens bij de Achelse Kluis. Ik had drinken meegenomen en aardbeiengebak en op afstand hebben we even een half uurtje gekletst met elkaar”, vertelt Ester.

Lydia was ontzettend blij om haar familie weer te kunnen zien. “Ze vond het helemaal super. Deze dag gaat de geschiedenisboeken in.”

Bij het bezoek hebben ze goed rekening met de regels gehouden. Zo ging de broer van Ester al een dag eerder, zodat er niet te veel mensen tegelijk zouden zijn. “We hebben er niet een groot ding van gemaakt. Het is fijn om elkaar op deze manier soms even te kunnen zien, maar je wilt niet je eigen ruiten ingooien. Als je te ver gaat, kan het straks misschien niet meer.”

“Mijn vader stuurde die middag van tevoren zelfs nog een berichtje om voor de zekerheid nog even te zeggen dat iedereen afstand moest houden”, zegt Ester.

Ester en haar familie waren niet de enige met het idee om bij de grens af te spreken. Op verschillende plekken langs het hek stonden families op afstand met elkaar te praten. “Gelukkig hield iedereen zich wel aan de regels en was er geen grote samenscholing. Er wordt daar volgens mij nooit gecontroleerd, maar het gaat er altijd wel goed.”

Op Moederdag kijkt de hele familie nu terug met een goed gevoel. “Het was erg geslaagd. Wat een bijzondere dag.”

Lees alles over het coronavirus in ons liveblog en op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

Golfers mogen weer de baan op: ‘Afstand houden is hier een makkie’

Bewoners verpleeghuis emotioneel nu zij weer één vaste bezoeker mogen ontvangen

Gedenkhoek voor vader en opa Huub van Gerwen (69): ‘Zo raar dat ik jou nooit meer tegenkom’

Deze video legt uit of het coronavirus verdwijnt als het warmer wordt:

Lees meer..