Home » Omroepen » Omroep Brabant » Vierduizend zzp’ers Midden-Brabant vragen noodsteun aan


Vierduizend zzp’ers Midden-Brabant vragen noodsteun aan

10 mei 2020 Omroep Brabant

Tot nu toe hebben 4000 ZZP’ers in Midden-Brabant noodsteun aangevraagd. Dat meldt wethouder Esmah Lahlah van de gemeente Tilburg zaterdagavond op Twitter. Het gaat om de Tozo-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers).

Zelfstandigen die hun opdrachten door het coronavirus zien teruglopen kunnen hun inkomen drie maanden lang aangevuld krijgen tot het bijstandsniveau. Dat bedrag hoeft niet terugbetaald te worden, de gemeenten regelen de uitkering. Er wordt niet gekeken naar spaargeld of inkomen van de partner.

Volgens Lahlah heeft begin april of medio april de eerste groep ondernemers een voorschot gekregen. Het ging om urgente gevallen.

Arbeidsregio
Bij de 4000 aanmeldingen gaat het volgens Lahlah om de ‘arbeidsregio Midden-Brabant’. Het gaat dan om Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg, Waalwijk). Tillburg is de centrumgemeente voor deze regio.

Zelfstandigen die niet om urgentie hebben gevraagd, moeten wachten tot hun aanvraag is goedgekeurd.

Uit onderzoek van de NOS bleek al dat iedere gemeente op een andere manier met de maatregel om gaat. In de ene gemeente moeten ondernemers langer wachten op inkomenssteun dan in de andere gemeente.

LEES OOK: Zeker 28.000 zelfstandige ondernemers in Brabant in de knel door coronacrisis

Lees meer..