Home » Omroepen » Omroep Brabant » Zelfmoord van getuige Arie den Dekker uit Oss: Tweede Kamer wil opheldering van minister


Zelfmoord van getuige Arie den Dekker uit Oss: Tweede Kamer wil opheldering van minister

28 juli 2020 Omroep Brabant

De Tweede Kamer wil opheldering van justitieminister Ferd Grapperhaus over de zelfmoord van Arie den Dekker. De Ossenaar (54) stak zichzelf maandag in brand voor het gemeentehuis in die stad, volgens zijn advocaat door wanhoop gedreven. Het lijkt erop dat zijn dood “een gevolg is van diens behandeling” door de overheid, stelt initiatiefnemer Michiel van Nispen (SP) nu.

Voor Den Dekker begon twee jaar geleden een nachtmerrie, toen hij schoten hoorde bij een woonwagenkamp vlakbij zijn huis. Hij verklaarde daarover bij de politie. Later bleek het te gaan om de liquidatie van Peter Netten, een bekende van de politie.

Den Dekker wordt doelwit van criminelen. Zijn huis wordt in brand gestoken. Zelf ontsnapt hij aan de vlammen, maar zijn honden overleven het niet. DE Ossenaar belandt in een getuigenbeschermingsprogramma en moet daarover zwijgen. Op enig moment praat hij zijn mond voorbij, en verliest hij de bescherming. De gemeente Oss vindt het te onveilig dat Den Dekker terugkomt naar Oss. Zo raakt hij dakloos.

Meerdere keren schreeuwt hij om hulp van de gemeente, onder meer door op de stoep van het gemeentehuis poep over zichzelf heen te kieperen omdat hij vond dat hij ‘ als stront werd behandeld’.

Maandagochtend stak Den Dekker zichzelf in brand. Later overleed hij aan zijn verwondingen. Direct haalde zijn advocaat Richard Laatsman uit door te zeggen dat ‘niemand bij de gemeente iets deed’. Oss heeft dan ook verzuimd in haar zorgplicht, oordeelt de raadsman.

“Arie was niet de gemakkelijkste maar hij was wel een burger die hulp en zorg nodig had. Ik heb zijn situatie ontelbare keren proberen uit te leggen op het gemeentehuis, niemand wilde luisteren of deed iets. Laten we hopen dat hierover Kamervragen worden gesteld. Daar zou Arie heel blij mee zijn.”

Zover komt het dus nu. Kamerlid Van Nispen van SP wil, met steun van onder andere CDA, D66, GroenLinks en
PvdA, nog tijdens de zomerpauze van de Kamer een ‘uitgebreide
reactie’ van Grapperhaus. Het SP-Kamerlid wijst erop dat de Kamer al
eerder vragen had over de bescherming van getuigen.

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

LEES OOK:

Arie den Dekker toch overleden aan verwondingen na brandstichting bij gemeentehuis

Leven van strontgooier Arie overhoop na getuigenverklaring: ‘Al afscheid genomen van mijn kinderen’

‘Strontgooier’ Oss mag van rechter jaar niet meer in stadhuis komen: ‘Ik ben juist het slachtoffer’

Arie mag niet meer in gemeentehuis Oss komen nadat hij stront over zichzelf heen gooide

Man giet koeienstront over zichzelf heen en loopt gemeentehuis in Oss binnen: ‘Ik ben wanhopig’

Arie gooit koeienpoep over zijn hoofd voor gemeentehuis: ‘Ik ben het strontzat’

Arie mag woonplaats Oss drie maanden niet in, ‘kans op een aanslag op hem is te groot’

Lees meer..